Att driva eget innebär ofta mer än att bara förverkliga en dröm – det kräver också koll på bokföring, skatter och lönsamhet. Här kommer en redovisningsbyrå in som en riktig lifesaver! Med rätt stöd kan du lägga fokuset på det du älskar att göra och låta proffsen ta hand om siffrorna.

Att driva företag och faktiskt få ut pengar utan att förlora allt till skatt

Att driva företag och faktiskt få ut pengar från det kan ibland kännas som en snårig process, särskilt i Sverige där regler och skattesystem kan vara utmanande. Många företagare stöter på problem när det gäller att faktiskt omsätta sina vinster till lön eller utdelning.

Här är några av de största utmaningarna – och några tips för att navigera dem.

1. Hög beskattning på utdelning och lön

  • Problemet: Oavsett om man vill ta ut pengar som lön eller utdelning så är det höga skattesatser som gäller. Det kan leda till att företagare känner att mycket av deras intjänade pengar går till skatt istället för att faktiskt hamna i deras egen ficka.
  • Tips: Planera dina uttag! En smart strategi kan vara att kombinera lön och utdelning för att hålla skattesatsen nere. Ta hjälp av en revisor för att optimera skatteuttaget på lång sikt och hitta den bästa balansen för dig och företaget.

2. 3:12-reglerna

  • Problemet: 3:12-reglerna, även kallade fåmansbolagsreglerna, påverkar hur mycket utdelning du kan ta ut till en lägre skattesats. För många småföretagare känns dessa regler både komplicerade och orättvisa, eftersom de begränsar utdelningsmöjligheterna trots att du byggt upp ett framgångsrikt bolag.
  • Tips: Håll koll på gränsbeloppet och fundera på om det är värt att höja löneuttaget för att maximera utdelningsmöjligheterna. Dessutom, se till att ta ut utdelningen regelbundet varje år för att undvika att hamna över gränserna.

3. Egenavgifter och arbetsgivaravgifter

  • Problemet: Om du tar ut lön tillkommer arbetsgivaravgifter, vilket gör att det blir dyrt för företaget. Det är ofta frestande att ta ut en minimal lön för att undvika dessa avgifter, men då missar man andra förmåner.
  • Tips: Ta en rimlig lön för att säkerställa pensionsrätt, sjukpenning och andra förmåner. En låg lön kan verka lockande, men långsiktigt kan det löna sig att ta ut en något högre lön och dra nytta av trygghetssystemen.

4. Kassaflödesproblem – pengarna finns men är inte tillgängliga

  • Problemet: Många företagare märker att de har vinst i bolaget, men att likviditeten – det faktiska kassaflödet – kan vara begränsat. Detta är särskilt vanligt när intäkterna är bundna i kundfordringar eller investeringar.
  • Tips: Följ upp dina fakturor noga och ha en bra faktureringsrutin. Överväg även att skapa en buffert i företaget för att hantera perioder med lägre likviditet.

5. Svårigheter med privata investeringar

  • Problemet: Många företagare vill investera sina bolagsvinster i något som kan växa över tid. Men om investeringarna görs genom företaget kan det bli svårt att senare få ut pengarna privat utan att drabbas av hög beskattning.
  • Tips: Om du planerar privata investeringar kan det vara värt att överväga att ta ut pengar som lön eller utdelning och investera dem privat, även om det innebär högre skatt på kort sikt.

En smart företagare vet att man inte behöver göra allt själv

Det tar ungefär 10 000 timmar att bli expert på något, och som egenföretagare har man ofta fullt upp med kärnverksamheten. Att försöka bli expert på varje område – från bokföring och marknadsföring till IT – är inte bara ineffektivt, utan även tidskrävande och dyrt i längden.

Smart företagare? Ta hjälp av en redovisningsbyrå för att lyfta ditt företag!

Undvik osmart bokföring, något som ofta är vanligt bland ”äldre” bokförare. Många av dom hänger inte med i tekniken med i hur man kan automatisera bokföringen. Många drar sig för att uppdatera sina kunskaper eller lära sig nya verktyg och fastnar därför i tidskrävande manuella rutiner. Dom vill köra på det som alltid funkat tills dom går i pension för det är ”enklast så”.

Välj en smart redovisningsbyrå som hjälper dig inte bara att hålla koll på bokföring och deklarationer, utan ger dig också tips för att optimera skatten, strukturera löneuttag och se över bolagets ekonomiska strategi. Smart företagande handlar om att förstå sina styrkor och att våga ta hjälp där det behövs – och det är precis vad en bra redovisningsbyrå kan ge dig.

 

*Vi friskriver oss från infon, tala med din redovisningsfirma för senaste information för 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *