Varför tappar jag hår?

På våra kroppar växer det hår överallt, förutom på våra händer och våra fötter. Mycket av det håret vi har är nästan osynligt. Vårt hår består av ett protein som kallas för keratin som produceras i hårsäckar i det yttre skiktet av huden. När folliklar producerar nya hårceller så skjuts de gamla celler ut genom ytan av huden med tillväxt av cirka 0,35 mm/dygn.Håret du ser är faktiskt en slinga av döda keratin celler.

Vi har i genomsnitt på det vuxna huvudet cirka 100 000 till 150 000 hårstrån och vi tappar cirka 100 stycken om dagen. Att du finner lite hårstrån i hårborsten behöver inte betyda att du håller på och tappar håret.

Vid en tidsperiod så växer ca 90% av håret på en persons hårbotten. Varje follikel har sin egen livscykel som kan påverkas av ålder, sjukdom och en mängd andra faktorer. Denna livscykel är uppdelad i tre faser:

Anagen – aktiv hårväxt som varar mellan två och sex år

Catagen – övergångs hårväxt som varar i två till tre veckor

Telogen – viloläge som varar omkring två till tre månader; I slutet av vilofasen sitter håret och ett nytt hår ersätter det och tillväxtcykeln börjar igen.

Ett genetiskt tillstånd som påverkar både män och kvinnor är Androgen alopeci. Det är det som går under “manligt håravfall” och det kan inträffa redan i tidig tonår eller från 20-årsåldern. Det kännetecknas av en gradvis uttunnande hårlinje eller uttunnat hår mitt på hjässan. För kvinnor är det inte lika lätt att se ett mönster då det ofta rör sig om en utgallring av hår på hela skalpen.

Tecken på håravfall och hos män kan innefatta:

  • Tunnande hår i hårbotten
  • En avtagande hårlinje
  • Ett hästskoformat mönster

Behandlingar av håravfall

Många mediciner utlovar att återställa håret som det en gång var, men för dom flesta män och kvinnor med ett hår som håller på att glesas ut kan det vara svårt att vända processen. Speciellt om det rör sig om genetiskt håravfall. Det går att få recept från läkaren, samt att göra en Prp-behandling för att förlänga livet på hårsäckarna och väcka eventuella som är i vilofas. Det kan vara kostsamt att få behålla håret och många väljer att lägga upp till flera månadslöner på att få behålla håret.  Att ha ett fint hår kan vara något som är starkt förknippat med ens utseende och få kommentarer från vänner och familj att håret börjar tunnas ut psykiskt påfrestande, medan vissa inte påverkas och väljer acceptera naturens gilla gång, eller sonika raka av sig håret när det blir för tunt eller göra en permanent lösning med en Fue-hårtransplantation.

För att få behålla livet finns inget säkert kort tyvärr. Men genom att bibehålla en bra hälsa med motion och näringsrik mat ökar du oddsen. Sen är det genetiskt kodade att du ska tappa hår kommer du göra det förr eller senare. Dessvärre är det många, främst kvinnor som kemiskt förstör sitt hår och har för snäva uppsättningar som på sikt kan leda till uttunnat hår.

Kommentera gärna

Lämna en kommentar